fredag 7 augusti 2015

Skogens hemligheter av Jimmy Liao

Åh Jimmy Liao, hur gör du för att svepa det skira och drömmande över dina läsare? Dina bilder är ju så enkla och rena. Men ändå. De inledande sidorna är så lätta och luftiga, som en kallsup genom näsan. Sedan, i ömsesidig önskan brakar det lös. Kaninen blåser i sin lur och släpper drömmarna loss. Berättelsen vänder och den lugna skogen fylls av liv, rörelse, trumpetfanfar och kullerbyttor. Sen kommer trappan, trappan upp till himlen och en paus på ett av stegen. Vad finns bakom dörren? Vågar vi gå och se efter?

Skogens hemligheter är för mig ett försvarstal för drömmarna. För att ha dem kvar, och att fortsätta leka med dem. Samtidigt finns det en sorg i berättelsen. Ingenstans finns en annan människa, inga vuxna. Flickan somnar på en kudde under fönstret. Tygdjuren tycks vara de enda vännerna. Men kanske visar bilderna bara den värld som flickan upplever. Kanske är övergångsstället egentligen fullt av vuxna med portfölj, långa steg och höga röster. Men att dessa har bleknat för flickan.

På samma sätt som den stora kaninen bleknat för de vuxna?

"Skogens hemligheter" är skriven och illustrerad av Jimmy Liao. Boken är översatt till svenska av Anna Gustafsson Chen och utgiven av Mirando Bok 2014. På svenska finns även Liaos "Stjärnenatt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar