torsdag 22 maj 2014

Hum hum i Humlegården

Många stora upptäckter har gjorts av rena misstag. Kvarglömda mögelkulturer, röntgenstrålar och vaccin. Misstag som vänds liksom en enkrona, och förvandlas till succéer. Men fel görs även i det lilla, som när vi petar in eller ändrar på bokstäver i sammansatta ord. Som då SVT:s grafiker illustrerade en nyhet om humlebrist med ett foto på en humla när det i just detta fall handlade om bristen på växten humle.

Hum, hum, varifrån har då Humlegården i Stockholm fått sitt namn? Jag har nog alltid tänkt att det är de surrande små björnarna som legat bakom namnvalet men nu när jag tänker efter låter det troligare att det fanns en humleträdgård för öltillverkning på platsen. Och en lättare efterforskning visar att det här fanns en kunglig trädgård, och även om humlor nog surrade kring det spirande gröna är det den odlade humlen som gett namn åt parken.

Oavsett, så fick ett litet missförstånd mig att klura, och även om det inte räddar någon från en livshotande sjukdom så gör det ändå tillvaron lite roligare. Särskilt med den nya vetskapen om att parken tidigare (bland annat) kallats "Kexburken". Och vadan detta?

Jo, på grund av den stora mängden rån…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar