tisdag 18 mars 2014

Anteckningar från en ö

Det tar inte lång stund att ta sig igenom Anteckningar från en ö av Tove Jansson och Tuulikki Pietilä. Ändå känns den tiden smått bortkastad. Jag gillar Tove Jansson, jag älskar Pappan och havet. Men det bästa med Anteckningar från en ö är framsidan, en underbart vacker karta över ön Klovharun där Tove och Tuulikki byggde sig sitt hus och bodde tillsammans. Det är en illustration full av fantasi och sagor, den väcker nyfikenhet och det känns som om jag tittar tillräckligt noga, tillräckligt länge, kommer små figurer uppenbara sig, spatsera över ön, bada i vikarna, fiska från klipporna, Muminmamman kommer förgäves plantera sina rosenbuskar.

Omslagsbilden är gjord av Toves mor Signe Hammarsten-Jansson ("Ham"). De övriga illustrationerna i boken av Tuulikki är också fina men väcker inte samma starka känslor (de är ju visserligen av ett helt annat slag). Texten finner jag spretig och osammanhängande, jag förstår inte riktigt vad som vill bli sagt. Och eftersom jag varken har djupare kunskaper i fiske, ö-liv eller finlandssvensk vokabulär är det mycket som går mig helt förbi. Jag får en krass känsla av att boken bara är ett sätt att profitera på intresset kring Tove Jansson, ungefär som när musiker gör ännu en avskedsturné eller släpper ytterligare ett samlingsalbum. För att det finns tillräckligt många som vill ha sett, ha hört, ha ägt ALLT som är relaterat till sin idol. Det som motsäger min misstanke är att boken faktiskt är skriven av Tove Jansson själv, och alltså inte någon efterkonstruktion. Lite ledsamt då, att det är ett sånt bottennapp.

Men det finns ju alternativ. Pappan och havet som sagt.

6 kommentarer:

 1. Synd att den blev en besvikelse! Jag har läst för lite Tove Jansson.. Läste Sommarboken i somras och tyckte den var superfin, men sedan har det inte blivit så mycket mer.. Pappan och havet får nog bli nästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillade "Sommarboken" lär du tycka om böckerna i Muminserien, särskilt "Pappan och havet", de är ju rätt lätt- och snabblästa och väl värda tiden så Just do it!

   Radera
 2. härlig bok, hittade den på loppis

  SvaraRadera
 3. Hur hittar man den här bok? Jag kunde inte på Internet. Jag älskade Sommarboken så mycket att jag vill lära mig svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga efter boken på biblioteket, de borde kunna hitta den åt dig. Men annars tycker jag att du hellre ska läsa någon av muminböckerna, till exempel Sent i november.

   Radera