måndag 31 mars 2014

Respektens stora begynnelsebokstav

Varför har vi små och stora bokstäver? Räcker det inte med en av sorterna? Spontant tänker jag att jag skulle rösta för de gemena, de små, eftersom det genom skrivstil går mycket snabbare att skriva med dem. Men de versala, de stora, är ju däremot väldigt vackra, väldigt seriösa.

Någon som förklarat versalernas existensberättigande på ett tankeväckande vis är Jose Saramago i sin bok Dubbelgångaren;

Även om [han] inte tror på Ödet i egentlig bemärkelse, alltså det som skiljer sig från alla andra underordnade öden genom respektens stora begynnelsebokstav, kan han inte undslippa tanken att…”

Respektens stora begynnelsebokstav är sedan något som Saramago, sju år senare, helt berövar alla personnamn i sin bok Kain, inte ens gud själv bevärdigas ett versalt G.

Vid närmare eftertanke så ger gemener och versaler oss ett verktyg till att förmedla något som ett enkelt ord inte alltid förmår. Liksom vi använder oss av fetstil, kursiv stil, stryker under och stryker över, kan valet mellan versaler och gemener vidga våra möjligheter till att förklara oss.

Vilket kan vara nog så svårt.

2 kommentarer:

  1. Det där är lite intressant, med tanke på att de allra flesta av världens alfabeten ju inte har någon motsvarighet till versaler. Hur gör översättare till arabiska/kinesiska/hindi/japanska etc. med Saramago, eller alla andra luriga versaler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte tänkt på! Värt att efterforska, de kanske har någon lurig motsvarighet som endast de kunniga känner till.

      Radera