onsdag 19 mars 2014

Den sitter fast

I stunder då hjärnan förvandlats till ett block oasis, då en lång promenad inte är tillräckligt lång och då kylan biter (men inte tillräckligt djupt) är det en lycka att ha fina böcker till hands.

Oliver Jeffers Den sitter fast är en sådan. Handlingen i Jeffers berättelse är oerhört simpel; pojken Floyd leker med sin drake som fastnar i ett träd och för att få loss draken kastar han upp sin sko – som också fastnar. Sedan följer helt enkelt en räcka av saker som Floyd kastar upp för att få ner de andra sakerna. Inget mer. Men valet av saker tillsammans med underbara illustrationer gör att jag skrattar högt i stort sett för varenda nytt uppslag.

Jag älskar när det enkla kan bli så bra. Särskilt högt skrattar jag då Floyd (förutom favoritskon) kastar upp mjölkbudet, stegen, glödlampan och sågen. Den nyfikna valen (ja, den kastas också upp) påminner dessutom om valen ur Liftarens guide till galaxen, den som helt osannolikt materialiseras i tomma intet och innan sin död hinner filosofera sig fram till både vad den själv är (en val), och vad som kommer emot den (hård mark). Floyds val får det dock inte lika blodigt.

Läs och le!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar